Hua Hin

Slik kan du gardere deg mot å bli trafikkoffer i Thailand

Denne uken har Thailand igjen blitt rystet av flere groteske trafikkulykker. 19 døde da sjåføren sovnet bak rattet og en chartret buss kjørte av veien og tok fyr tirsdag.

Dagen før kolliderte en buss med en lastebil, og 19 passasjerer ble hardt skadet. Thailand har svært høy ulykkesrisiko på veiene, men hvordan kan turister gardere seg mot det? Det fins faktisk noen enkle råd som reduserer ulykkesrisikoen betraktelig.

Jeg har sett en buss i brann utenfor Bangkok, og jeg har sett en stup full turist velte på moped, for deretter å bli kjørt over av en bilist i Phuket.

Thailand er en av de landene i verden med høyest dødsrisiko på veiene, fastslår Verdens Helseorganisasjon. De siste årene har rundt 12.000 omkommet på thailandske veier hvert år. Det er omlag fire ganger så mange som i Storbritannia, som har omlag like mange innbyggere. Sist uke gikk britiske myndigheter ut og advarte britiske turister mot risikoen for å bli skadet eller drept på thailandske veier. Den informative advarselen kan du lese her.  Ekstra ille er det at mens antallet trafikkofre blir færre i andre land på grunn av sikrere veier og biler, går statistikken motsatt vei i Thailand.

Selv har jeg vært vitne til mange dødsulykker på thailandske veier. Jeg har sett en buss i brann utenfor Bangkok, og jeg har sett en stup full turist velte på moped, for deretter å bli kjørt over av en bilist i Phuket. Jeg har vært livredd passasjer i en taxi som lå i 140 på motorveien, tilsynelatende uten fjæring og støtdempere. Jeg blir stadig sjokkert over halsbrekkende u-svinger på motorveien, og jeg har sett biler seile på motorveien på grunn av styrtende troperegn, kombinert med blankslitte dekk og vannplaning. Men denne erfaringen, i tillegg til den britiske myndigheter nå gir til sine Thailand-farere, gjør at dersom du følger disse rådene, kanThailand-ferien bli mye tryggere.

1. Påfallende mange av de verste trafikkulykkene i Thailand med mange drepte, skjer om natten. Dette har blant annet å gjøre med slitne sjåfører som sovner bak rattet. Når du skal reise lange avstander, bør du alvorlig vurdere å reise på dagtid. Det gjør også turen mye mer interessant, fordi du får sett så mye mer. Tropenettene er svarte, veldig svarte.

2. Sett deg aldri i en bil uten sikkerhetsbelte. I Thailand er det mange taxisjåfører som forsøker å overbevise deg om at bilbelte ikke er nødvendig. Ikke hør på dem.

3. Skal du for eksempel fra Hua Hin eller Pattaya til Bangkok, vil du raskt oppdage at sjåførene konkurrerer om din oppmerksomhet. Velg aldri billigste alternativ. Da får du også et gammelt vrak på kjøpet.

4. Vurder sjåførens tilstand. Mange sjåfører kjører både natt og dag, og sier ja til en tur selv om han er trøtt og sliten. Sett deg i bilen slik at du kan følge med på sjåføren. Det har hendt at Thailand-turister må overtale sjåføren til å kjøre til side og overta rattet selv fordi sjåføren er i ferd med å sovne i varmen. Det er tross alt mye bedre enn at sjåføren sovner.

5. Sjekk kvaliteten på dekkene. I tropevarmen skyldes mange av ulykkene at dekkene eksploderer. Flere av de bygningsarbeiderne som bygde huset vårt i Hua Hin, omkom i en trafikkulykke fordi et dekk eksploderte, sjåføren mistet kontrollen over bilen og flere omkom. Gamle dekk eksploderer mye lettere enn nye dekk.

6. Det er mange små firmaer i Thailand som livnærer seg på å frakte turister billig med mini-vans, gjerne på lenge ruter. Jeg unngår slike mini-vans, rett og slett fordi de ofte er i dårlig stand, og er involvert i mange ulykker. Jeg betaler heller mer for en godt utstyrt og relativt ny taxi.

7. Sørg for at sjåføren tar rikelig med pauser, og kjøp vann til ham (eller henne). Det er ikke kaffe som holder sjåførene våkne i sterk varme, snarere tvert imot. Kaffe bidrar til uttørking som igjen gjør sjåføren søvnig.

8. Føler du deg utrygg fordi sjåføren kjører fort eller hasardiøst, så si i fra. Be ham roe ned. Fortell ham at du er på ferie. Det er ingen grunn til stress.

9. Skal du leie bil og kjøre selv, velg en bil fra en av de kjente bilutleiefirmaene. Da er forsikringen i orden og vilen i god teknisk stand.

10. Skal du leie en scooter, spør etter en seriøs utleier. Det er mange sjarlataner i det markedet.

Nedenfor et altfor vanlig syn i Thailand: En van i en alvorlig, nattlig trafikkulykke

accident

2 svar »

  1. På mange måter er Thailand en ung bil nasjon som ligger kanskje så mye som tredve år etter Europa i trafikksikkerhets arbeide, men de kommer sakte men sikkert etter. TV stasjoner sender ulykkes sekvenser og fotobokser og hyppige politi kontroller sees stadig. Bilparken i Thailand er forbausende ny, i hvert fall den som oppleves på hovedveiene som også er av utmerket kvalitet. All motorvei har mitt skille. De gamledagse utørn svingene er i ferd med og forsvinne til fordel for moderen planfrie isteden. Politiet har de siste fem årene hatt en ganske sterk opprydding i «Knips» kjøringen til Lastebil sjafører(Amfetamin) Men som i Europa og Norge trafikksikkerhet tar også tid.
    England er jo en eldre bilnasjon enn Norge og selvfølgelig mye eldre enn den Thailandske. Jeg tipper på at Thailand er helt i rute om et lite tiår, alt går fort i Asia det er Kina et godt eksempel på. Ellers er nok kjøring på dagtid ett godt råd, spesielt i helgene. Thaier tar gjerne med en flaske Visky når de spiser ute og det er en selvfølge og kjøre hjem igjen. I det hele Asiatisk kultur er mildt sakt fjern fra Nordisk/Europeisk om jeg skal si det forsiktig.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s