Hua Hin

Fra 400.000 til 5000 elefanter på hundre år

En vuggende tur på den enorme elefantryggen er like obligatorisk for Thailand-turister som en dukkert i lunken og krystallklar sjø.

Du kan se elefantene på uvante steder, også der de ikke bør være – som midt i Bangkok eller på en bensinstasjon. Eierne av elefanter gjør hva de kan for å tjene penger på dem. Få snakker imidlertid om at den asiatiske elefanten er utrydningstruet. Det er bare hundre igjen av dem i hele Vietnam. I Thailand, der elefanten tillegges nesten guddommelige egenskaper, er det rundt 5000, men bare halvparten av disse er ville. For hundre år siden var det 400.000 elefanter, bare i Thailand.

Hvis den hvite elefanten ble funnet, skulle den umiddelbart fremvises kongen.

De to fremste årsakene til at elefanten er utrydningstruet, er kraftig befolkningsvekst og utbygging av elefantenes naturlige områder (som det er vanskelig å gjøre noe med), og den groteske jakten på elefantenes tenner (som det er enklere å gjøre noe med). Samtidig har thaiene et paradoksalt forhold til sine elefanter. I thaienes kulturhistorie har elefanten en helt spesiell plass. Den har vært menneskets og det kongelige rikes fremste venn både på slagmarken i historiske slag, som kongens beskytter og venn, og som anleggsmaskin, traktor, gravemaskin og råsterk okse. Etter tsunamien, for eksempel, spilte elefanten en betydelig rolle gjennom å rydde opp i tett jungel der maskinene ikke kom til. Da det tidligere i år gikk rykter om at en hvit (albino) elefant var observert i jungelen nær Phetchaburi to timers kjøring sør for Bangkok, fulgte hele Thailand med på jakten. Hvis den hvite elefanten ble funnet, skulle den umiddelbart fremvises kongen.

På den annen side behandles ofte elefanten svært dårlig. «Gate-elefantene», de som leies rundt i turistområder for å tjene penger på dem, er generelt i svært dårlig forfatning. De lider ofte av underernæring, og er ofte dopet. Det sier seg selv at en elefant ikke har noe å gjøre i en travel Bangkok-gate. Årsaken er de pengene turistene gir til elefantpasserne. En som leier en elefant rundt på turiststeder, kan regne med en dagsinntekt som er bedre enn det et thailandsk bygningsarbeider tjener på en måned.

Men ikke så galt at det ikke er godt for noe. Den dramatiske nedgangen i antallet elefanter har bidratt til en økende bevissthet om å bevare det flotte dyret. I min andre hjemby Hua Hin har det siden 2001 vært arrangert jevnlige poloturneringer for elefanter. Elefantene synes polo er morsomt, selv om de ikke opptrer med samme eleganse som hester. Men det er ikke poenget. Elefant-polo er en betydningsfull inntektskilde for å bedre elefantenes kår. I tillegg til turneringene, arrangeres også auksjoner og ulike veldedighetstiltak. Pengene brukes til å finansiere internasjonal forskning på elefanter som i hovedsak foregår i Nord-Thailand, blant annet gjennom thinkelephants.org, som du kan lese mer om her. Forskningen her samler elefanteksperter fra hele verden, og den handler ikke bare om å bevare elefanten og sikre den en fremtid, men også om å forstå den. Elefanten er svært intelligent, og tillegges ofte menneskelige egenskaper, blant annet fordi den gråter når den er lei seg, og fordi den har en sterk rettferdighetsfølelse.

2012 januar februar 1083

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s