Myanmar

Myanmar ber Norge om hjelp til å redde truet fiskeart

English: Hilsa (Bengali: Ilish) is the most po...

English: Hilsa (Bengali: Ilish) is the most popular fish to Bengalis. Its the national fish of Bangladesh. (Photo credit: Wikipedia)

Generalsekretæren i Den burmesiske fiskeriorganisasjonen har denne uken bedt Norge om hjelp etter omfattende overfiske av den populære hilsa-fisken.

Dette er en fiskeart som er særlig populær i India, Bangladesh og Myanmar. Myanmar frykter at fiskearten er i ferd med å dø ut.

– Hvis vi fortsetter med overfisket, vil hilsa bli utryddet før eller senere. Vi trenger hjelp både for å kultivere denne fisken, og dessuten begynne med oppdrett og kommersiell produksjon, sa generalsekretær Win Kyaing til burmesiske medier i dag. Se blant annet her.

Det er Nofima AS som skal bistå burmeserne i dette arbeidet. Nofima er Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 410 ansatte. Årlig omsetning er rundt 500 millioner kroner. De leverer internasjonalt anerkjent forskning. Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet på Averøy, i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås. Største eier er staten ved Fiskeri- og kystdepartementet.

English: Smoked hilsa cooked with mustard seed...

English: Smoked hilsa cooked with mustard seed in Dhaka. (Photo credit: Wikipedia)

Hilsa eller ilish spises av 250 millioner mennesker og er en fet fisk, svært rik på omega 3. Den lever i sjøen, men går opp i elvene for å gyte. Fisken båte røykes, stekes, kokes, stimes og bakes i blader. Det er blitt sagt at hilsa kan tilberedes på over 50 måter.  Årlig fiske er anslått til fem millioner tonn, hvorav halvparten i Bangladesh.Den fiskes også i India. Malaysia, Thailand, Kina, Vietnam og Sri Lanka.

Nofima har allerede et samarbeid om hilsa/ilish med India og Bangladesh. Dette samarbeidet kan du blant annet lese om i denne rapporten fra januar i år.

Kategorier:Myanmar, Thai food

Merket som:, , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s