Travel

Slik bløffer og villeder yr.no om været i Thailand

Sunrise over Ko Pha Ngan (Thailand)

Sunrise over Ko Pha Ngan (Thailand) (Photo credit: departing(YYZ))

Koh Phangan Beach

Koh Phangan Beach (Photo credit: Wikipedia)

Meteorologisk institutts nettside yr.no melder om at det bøtter ned med store mengder regn på kjente turistmål i Thailand mens solen skinner og thailandske myndigheter advarer om tørke etter at det ikke har falt en dråpe på to måneder. Hvordan er det mulig?

De siste dagene har denne bloggen fått flere henvendelser fra turister som ikke tør å reise til Thailand fordi yr.no melder om elendig og uopphørlig regnvær. Hva er riktig, spør folk, etter at jeg har priset regntiden på denne bloggen. Senest i går fikk jeg en henvendelse på Facebook fra Silje som ikke lenger turde reise opå en planlagt tur til Thailand senere i måneden. Værvarselet for de kjente turistøyene Koh Samui,  Koh Phangan og Koh Tao var bøtter med regn.

Jeg stusset, fordi normalt kommer ikke regntiden til disse øyene før i september-oktober. På denne tiden er det  normalt solrikt og tørt, noe som blant annet innebærer at 20.000 – 30.000 ungdommer samles på de berømte full moon parties på Koh Phangan, og dykkerinteresserte reiser i hopetall til Koh Tao, der sikten på denne tiden av året er opptil 30 meter, og mange får en fantastisk opplevelse med å dykke sammen med den gigantiske og ufarlige hvalhaien. Riktig nok er jordens klima i noe ubalanse, men skulle det gi slike utslag?

Meteorologisk institutt har slett ikke har noen målestasjon på Koh Phangan. Instituttet har ingen forutsetning om å si noe som helst om været der, men gjør det likevel

Jeg bestemte meg for å sjekke litt nærmere både i thailandske medier og på sosiale medier, og jeg skulle ikke sjekke lenge før jeg fikk hakeslipp. Mens yr.no har meldt store nedbørsmengder på eksempelvis Koh Phangan i ukesvis, har det i realiteten vært knusktørt og strålende sol. I dag er det oppslag i thailandske medier om at det ikke har falt en dråpe regn på Koh Phangan på over to måneder, mens det i følge yr.no regner og regner. Den offisielle thailandske nyhetskanalen MCOT (twitterkonto: @mcot_eng melder følgende på twitter: «Surat Thani names Ko Pha Ngan as drought disaster zone after 2 months without rain; inadequate raw water to produce drinking, household water supply.» I følge yr regner det. Hvordan er det mulig?

Hvis en leser litt nærmere på yr.no fremgår det med liten skrift at Meteorologisk institutt slett ikke har noen målestasjon på Koh Phangan. Instituttet har ingen forutsetning om å si noe som helst om været der, men gjør det likevel. Det henvises tvert imot til målestasjonen i regionhovedstaden Surathani på land, mange mil unna. Og mye verre: Alle som har vært i sentrale og sørlige deler av Thailand vet at været i Surathani ikke kan sammenliknes med været i eksempelvis Koh Phangan. Omtrent det første backpackere får vite når de kommer til Sør-Thailand, etter å ha blitt innlosjert i en rimelig stråhytte, er at på denne tiden av året beveger turistene seg vekk fra Phuket og Surathani, der det regner mye, og ut til øyene i Thailand-bukta der det er sol og tørt og klar sjø.

Det er skremmende at Meteorologisk institutt ikke har større faglig stolthet, og bruker folks skattepenger til å skremme turister til å avbestille billetter og endre sine ferieplaner på denne måten. Instituttet burde skamme seg. Og Silje og dere andre: Ikke la dere skremme. Regntiden i Thailand er mye bedre enn sitt rykte, i hvert fall hvis dere vet hvor dere skal reise. God tur!

Nedenstående  bilde er fra denne månedens fantastiske fool moon party på Koh Phangan, da det i følge yr.no regnet.

images

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s