Bangkok

Telenors kronprins av Thailand og Myanmar

I dag gikk Telenor seierende ut av konkurransen om å vinne de viktige mobillisensene i Myanmar, et land som er sammenliknet med Kinas i 1978. Bak står Telenors fremste strateg, en lærersønn fra Uvdal, som av mange tippes som Telenors neste toppsjef.

Sigve Brekke har ikke bare erobret en tredel av Thailands enorme mobilmarked, men med India-satsingen og etter hvert Myanmar/Burma, er han og Telenor i ferd med å legge store deler av Asia for sine føtter.

Det var politiker Brekke skulle bli. Han vokste opp i en sosialdemokratisk famile der begge foreldrene var lærere. Faren, Knut S. Brekke, var en markant skolemann og Ap-politiker. Tidlig kom Sigve med i AUF. Dette var på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet da Buskerud AUF var en talentfabrikk for unge, lovende sosialdemokrater. I AUF møtte Sigve også sin kone, Torgunn Aas Reggestad, fra Hvittingfoss.

Sigve Brekke, Uninor

Sigve Brekke, Uninor (Photo credit: Wikipedia)

På 1980-tallet avanserte han til generalsekretær i AUF, under Turid Birkelands ledelse. Senere ble han også statssekretær i Forsvarsdepartementet. Brekke er således et godt eksempel på at politikken kan føre til så mangt, bare man har vett til å slutte i tide. Brekke kuttet tvert med all politikk, reiste til USA der han tok økonomiutdanningen sin ved Harvard, og fikk deretter jobb i NRK.

Det var ikke tilfeldig at Brekke satt ved Barack Obamas bord under Nobelprismiddagen i Oslo.

I Telenor har han gått kjapt i gradene. Han startet i Telenors virksomhet i Singapore i 1999, og fikk lederjobben i det thailandske selskapet dtac, som er eid av Telenor, og er Thailands nest største mobiloperatør. Telenors Asia-sjef ble han i 2008, og han er i dag en av ytterst få nordmenn med et stort navn i businesskretser i Sør-Øst Asia. Det var ikke tilfeldig at Brekke satt ved Barack Obamas bord under Nobelprismiddagen i Oslo.

Årsaken til Brekkes suksess? Det sies at han har mye godt å slekte på. Han vokste opp i et hjem preget av klokskap, lærdom og mye empati og varme. Det sies om Brekke at han har en sjelden evne til å se sine ansatte og ta vare på dem. Dessuten har han en god porsjon selvironi, en form for avslappethet asiater flest elsker. Se for eksempel nederst på siden denne snutten på Youtube i fra India der han gjør den såkalte dabangg-dansen.

Samtidig er han svært ambisiøs, og gir seg ikke før han får det som han vil.

Men om han blir den neste Telenor-sjefen skal være usagt. Han solgte huset sitt på Austad i Drammen for noen år siden. Familien, Sigve , Torgunn og deres tre sønner trives svært godt i Bangkok der de bor herskapelig i nærheten av den gamle hovedflyplassen i metropolen, Don Mueang. Dessuten har han ennå mye ugjort på kontinentet med de mange mulighetene, med millioner på millioner av potensielle kunder.

I dag fikk Sigve Brekke og Telenor en fot inn i et marked som kan vise seg å bli Telenors viktigste investering noen sinne. Inntil ganske nylig har Myanmar vært like vanskelig å gjøre forretninger i som Nord-Korea.Den eneste muligheten har vært gjennom noen

DTAC

DTAC (Photo credit: Wikipedia)

thailandske selskaper, eller gjennom avtaler med ASEAN-landene. Suget av kapital er enormt. I 1962 var Myanmar Asias rikeste land. Nå, et halvt århundre senere, er arbeidsledigheten på rundt 40 prosent, og befolkningen lut fattig.

Det bor 60 millioner i Myanmar, hvorav 40 millioner er i arbeidsfør alder, men bare 26 prosent har strøm. Markedet er med andre ord enormt, men krevende. Burmeserne er ganske annerledes enn eksempelvis thaiene, der Telenor har operert lenge og gjort stor suksess. Burmeserne er alvorlige og mistenksomme etter å ha vært under jernhælen i to generasjoner. Samtidig er stemningen bare varsomt optimistisk. Friheten er ennå ikke oppnådd. det er bare den første kimen som er sådd. Korrupsjonen er der som en alltid uberegnelig fiende. Andre, derimot, mener at det kan bare gå til himmels. Investoren Jim Rogers (han som skapte en formue sammen med George Soros og deretter blant annet har kjørt jorden rundt på motorsykkel to ganger) sier at han kjenner igjen situasjonen i Myanmar. Den er som i Kina i 1978. Det kan med andre ord bare gå en vei: Til himmels.

Telenors selskap i Thailand, dtac, spiller også en mindre kjent og indirekte politisk rolle i Smilets land. Jeg kjenner flere thaier som er ivrige og ytterst lojale abonnenter på dtac. De abonnerer nødvendigvis ikke på et norsk-eid selskap fordi tjenestene er spesielt rimelige eller gode, men de gjør det av politiske årsaker fordi de nekter å abonnere på konkurrenten AIS, grunnlagt av den skandaliserte, tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Dtac ble grunnlagt i 1989, og Telenor kjøpte seg inn med 65,5 prosent eierandel i 2000. Dtac er i dag Thailands nest største mobiloperatør med rundt 20 millioner kunder og en markedsandel på vel 30 prosent. Bare AIS er større, og selskapet ga grunnlaget både for Shinawatras politiske makt og økonomiske velstand. Shinawatra var en temmelig mislykket forretningsmann før han kastet seg på telecom-bølgen. Det ga umiddelbar suksess, og veien til topps er uklar og muligens lyssky, men i alle fall greide han å oppnå monopol i deler av markedet.

Kategorier:Bangkok, Myanmar

Merket som:, , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s