Bangkok

Thailand frykter 100.000 denguefeber-pasienter

Thailand frykter at så mange som 100.000 blir smittet av den fryktede denguefeberen. Til nå er rundt 50.000 smittet, skriver den thailandske avisa The Nation i dag.

Nå setter myndighetene inn insektmiddelet det kostbare, men svært effektive myggmiddelet. Dette er den verste denguefeberepidemien noen sinne, og 59 er registrert døde, hvorav halvparten er barn. Skal du til Thailand i sommer, er det verdt å ta noen forholdsregler. Det norske folkehelseinstituttet har gått ut med fersk informasjon om denguefeber og reiser til Sørøst-Asia. Den kan du lese her. Folkehelseinstituttet advarer ikke mot å reise til Thailand eller andre sørøstasiatiske land, men skriver at instituttet hittil i år har fått meldt 27 tilfeller av denguefeber hos norske reisende. Tretten av disse ble smittet i Sørøst-Asia (10 i Thailand, 2 i Indonesia og én på Filippinene). Det er ikke rapportert tilfeller hos barn og det er heller ikke meldt dødsfall blant de norske smittede.

Dengue-feber smittes gjennom mygg, og arter seg som en sterk influensa, gjerne i kombinasjon med et meslingelignende utslett. Sykdommen varer gjerne en del dager, og det er lenge nok til å ødelegge en ferie. Tidligere har mange turister trodd at virusinfisert mygg holder for det meste til i regnskog. Slik er det ikke lenger. Både Bangkok og Chiang Mai opplever nå stadig flere tilfeller av denguefeber.

Imidlertid er ikke denguefeber ganske enkel å beskytte seg mot. Myggen er stort sett bare aktiv om kvelden, natten og tidlig morgen. Bruk myggmiddel og gjerne langbukser om kvelden. Det fins dusinvis av ulike myggmiddel, men kjøp ikke myggmiddel i butikker eller supermarkeder. Kjøp dem på apotel i Norge eller Thailand, og spør etter de mest effektive. De dufter av kjemikalier, ikke sitron eller fersken – men det er verdt det. En av dem som ikke tok advarslene alvorlig, er den norske stortingsrepresentanten Arve Kambe fra Høyre. Han droppet myggmiddel, og ble smittet, skriver VG her.

Antallet tilfeller av denguefeber er mangedoblet de siste årene, og epidemien rammer naturlig nok i regntiden da været er fuktig og myggen stortrives. Årsaken til at så mange rammes, vet man ikke helt, men eksperter antyder at det er en kombinasjon av sentralisering og klimaendringer,.

Nedenfor er et bilde at borgermesteren i Chiang Mai som inspiserer kjemikalieangrep mot mygg for å forsøke å begrense denguefeber-epidemien.

tussanai burnapakorn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s