Bangkok

Telenor på hugget: Myanmar er som Kina i 1978

2012 januar februar 865

I løpet av få dager avgjøres det om Telenor får en av mobillinsene i Myanmar, og dermed  en unik mulighet til å bli med på gjenreisingen av en nasjon som for 50 år siden var Asias rikeste, og som i dag er Asias fattigste.

Inntil ganske nylig har Myanmar vært like vanskelig å gjøre forretninger i som Nord-Korea.Den eneste muligheten har vært gjennom noen thailandske selskaper, eller gjennom avtaler med ASEAN-landene. Suget av kapital er enormt. I 1962 var Myanmar Asias rikeste land. Nå, et halvt århundre senere, er arbeidsledigheten på rundt 40 prosent, og befolkningen lut fattig.

Det bor 60 millioner i Myanmar, hvorav 40 millioner er i arbeidsfør alder, men bare 26 prosent har strøm. Markedet er med andre ord enormt, men krevende. Burmeserne er ganske annerledes enn eksempelvis thaiene, der Telenor har operert lenge og gjort stor suksess. Burmeserne er alvorlige og mistenksomme etter å ha vært under jernhælen i to generasjoner. Samtidig er stemningen bare varsomt optimistisk. Friheten er ennå ikke oppnådd. det er bare den første kimen som er sådd. Korrupsjonen er der som en alltid uberegnelig fiende. Andre, derimot, mener at det kan bare gå til himmels. Investoren Jim Rogers (han som skapte en formue sammen med George Soros og deretter blant annet har kjørt jorden rundt på motorsykkel to ganger) sier at han kjenner igjen situasjonen i Myanmar. Den er som i Kina i 1978. Det kan med andre ord bare gå en vei: Til himmels.

Telenors Asia-sjef Sigve Brekke husker jeg best som en lur og ambisiøs ung politiker i Buskerud AUF på 1980-tallet. Som Telenors Asia-sjef er han fortsatt lur og ambisiøs, og har har nå ansvaret for Telenors planlagte Myanmar-satsing. Det er mye som står på spill, og det er et rotterace fram mot avgjørelsen neste uke. Av alle påstås Sigve Brekke og Telenors argeste konkurrent er nettopp den aldrende investor George Soros, kanskje etter at han har fått et tips fra sin gamle venn Jim Rogers, nå bosatt i Singapore.

Mer om Sigve Brekke i denne bloggen kan du lese her. Og om Telenors rolle i Thailand her.

sigve brekke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s