Travel

Nyttedyr i Thailand: Apekatter inn, elefanter ut

elefant

Etter en måned på skolebenken, er apekatter i Thailand ferdig uteksaminert som kokosnøttplukkere. Elefantene, derimot, er på vei ut.

I Sura Thani i Sør-Thailand (en havneby der det går båter ut til ferieøyene Koh Tao, Koh Samui og Koh Phangan) drives en av flere thailandske «monkey schools». Her trenes apekatter til å klatre opp i høye palmer og høste kokosnøtter. Alle som har en apekatt tilgjengelig kan melde den på til en måneds dressurkurs. I løpet av denne måneden lærer apekattene både kokosnøtthøsting, en del andre triks og ikke minst å lære av hverandres kunster. Kurset koster 3500 baht (ca 700 kroner), men da får man også en sertifisert kokosnøttplukker i retur. Du kan lese mer om denne skolen her. Den er også en kjent turistattraksjon.

Apekattene er ikke bare nyttige når det gjelder høsting av kokosnøtter, men brukes også til å fjerne kokosnøtter som utgjør en potensiell fare for folk som ferdes under palmene. Rundt 150 personer dør hvert år som følge av fallende kokosnøtter. Det betyr at det for eksempel er femten ganger så mange som dør av å få kokosnøtter i hodet enn som dør av haiangrep.

Mens apekattene blir stadig vanligere nyttedyr i Thailand, er elefantene stadig sjeldnere i bruk. Mange elefanter ble brukt til opprydningsarbeid etter tsunamien i 2004, særlig i ufremkommerlige jungelområder der traktorer, gravemaskiner og hjullastere ikke kom fram. Fortsatt brukes mange elefanter til arbeid i jungeen, men i landbruket er de stadig sjeldnere. I følge thailandske medier er det nå bare to risbønder igjen i Thailand som bruker elefanter til pløying av rismarker. Reportasje om disse bøndene kan du lese her. Begge disse bøndene bor i nærheten av Chiang Mai i Nord-Thailand, og begge tilhører en fjellstamme av Karen-folket. Til gjengjeld har ikke disse bøndene tenkt å gi opp elefentene med det første. Den ene av de to har forsøkt traktor, men ga opp. Den var ikke sterk nok

 

1

monkey 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s