Bangkok

Så mye koster det å bo i Thailand

20130517-141954.jpg

Vurdert å flytte til et annet land for noen måneder, et år eller kanskje for alltid?
I en årlig undersøkelse om hvor emigranter trives best, toppet Thailand i fjor, og i år er Smilets land såvidt forbigått av Singapore. Mange grunner, derfor, til å bo i Smilets land noen måneder. Men hva koster det?
I undersøkelsen som er foretatt av den Jersey-baserte banken HSBC, oppgir hele 85 prosent av de spurte at de bedret livskvalitet etter å ha flyttet til Thailand. Blant de kvalitetene som oppgis, er klima, natur og prisnivå. Undersøkelsen kan du lese mer om her. Ikke til å undres over, derfor, at mange nordmenn tilbringer deler av året i Thailand, og at rundt tusen nordmenn har emigrert permanent. Men hva koster det å bo i Thailand?
Det såkalte Brochmann-utvalget som leverte sin innstilling til Regjeringen i 2011, innstillingen kan du lese her, fastlo at levekostnadene i Thailand var bare 31 prosent av Norges. Men utvalgets beregning inneholder en kortslutning: Den forutsetter at du adopterer thaienes måte å leve på, og det gjør jo de færreste nordmenn. Vi tar med oss vårt nordiske forbruksmønster, og dessuten har vi behov for litt vestlig mat og importerte varer. Derfor blir det feil å dele levekostnadene på tre, men likevel er det billig. Her er en kort oversikt etter å ha snakket med flere vestlige såkalte expats, altså de som bor i Thailand enten fast eller over lenger tid. I denne oversikten tar vi utgangspunkt i Bangkok-priser som også tilsvarer noen lunde prisene i Hua Hin/Cha-am, Pattaya, og øyene i Thailand-bukta (Koh Samui, Koh Tao og Koh Phangan). I Phuket, derimot, kan du legge på 20 prosent, mens i Chiang Mai kan du trekke fra ca 20 prosent.

Boutgifter: Her er det to markeder, det som er beregnet på utlendinger (farangs) og det som er beregnet på thaier. Det lønner seg ikke å leie fra Norge. Bo heller på hotell de første dagene, oppsøk et seriøst utleiebyrå og lei en leilighet eller hus som i utgangspunktet er beregnet for thai-markedet. Det sparer du mye på, og du får en flott bolig med aircon i alle rom for ca 10.000 baht (2000 NKr) per måned.

Strøm og vann: Strøm kan fort bli dyrt i Thailand. Forsiktig strømbruk per person koster ca 1000 baht (200 kr) per person per måned, men det er ikke uvablig med opptil 1000 kroner i måneden hvis det er en stor husholdning med 3-4 personer, aircon er på om natten i 2-3 soverom og folk dusjer hyppig. Vann er billig og koster normalt ikke mer enn ca en hundrelapp i måneden. Men vi tar litt i for å være på den sikre siden, og sier 300 kroner.

Transport: I Bangkok trenger du ikke eget transportmiddel. Kjører du kollektivt, greier du deg med ca 1000 baht (200 kroner) i måneden. Utenfor Bangkok opplever du fort at alle thaier har en scooter. En ny scooter koster 7000-10.000 kroner (35.000-50.000 baht, en pent brukt kanskje det halve). Langtidsleie kan du få ned til ca 500 kroner i måneden, altså 3500 baht. Hvis du langtidsleier en moped og kjører tuk-tuk eller taxi en gang i blant, så kan en grovt regne med at transport koster ca 5000 baht eller 1000 kroner måneden.

Mat/drikke. Dette kan fort bli den største utgiftsposten. Thaier spiser svært rimelig, gjerne en nudelprosjon til frokost, en middag fra en fortausrestaurant og en risbolle til kvelds. Det koster kanskje 20-30 kroner. Vi vestlige, derimot, har et helt annet forbruk, også fordi vi setter pris på gode thailandske restauranter med ganske stive priser, kanskje en flaske vin til kvelds som koster omtrent det samme som i Norge, og så handler vi vestlige matvarer på supern, som brød, kjøttpålegg, bacon, ost osv.Regn med ca 2000 kroner per person, altså ca 10.000 baht til mat og drikke.

Medier. Internett og kabel-TV er kjekt å ha, og koster ca 500 kroner i måneden, tilsammen.

Ekstra: Det er sosialt å bo i Thailand, og det kommer alltid invitasjoner til parties, turer eller ulike kulturaktiviteter. Ta høyde for en tusenlapp eller mer til denne typen akviteter.

Sum. Når vi legger sammen dette, og tar utgangspunkt i leiepriser hele veien, ser vi at du kommer langt med 7000-8000 kroner i måneden. Hvis dere er to, snakker vi likevel ikke om mer penger enn du får for å leie ut huset hjemme. No å tenke på, kanskje?

15 svar »

 1. veldig fin og oversiktlig fra A til Å. Lærerik og nyttig takk til deg. Jeg har aldri vært i Thailand før, men har veldig lyst å reise denne vinteren. Hvordan er det å reise dit alene kvinne 50 år. Har du noe sted og anbefale?

  Liker

  • Hei, selv takk for hyggelig melding. Ikke noe problem å finne en by eller et sted som passer fint for single, enten man er mann eller kvinne. Selv ville jeg funnet meg et sted utenfor turistmaskinene, der det allerede er et expat-miljø, altså et miljø av mer eller mindre fastboende utlendinger (siden du spør om dette antar jeg at du planlegger å være der en stund, noe lenger enn vanlig «turist-ferie» på 2-3-4 uker.) jeg ville funnet meg et sted der en både kan leve et vanlig liv i likhet med andre fastboende, men også være litt turist. Hua Hin kjenner jeg godt og kan anbefale (skriver en del om den byen på denne bloggen, men det fins også andre alternativer. Hvor lenge hadde du tenkt å være i Thailand?

   Liker

 2. Er det slik at i Thailand kan man ikke eie land eller hus? men man kan derimot eie leilighet? og gjelder det samme angående foretak om man vil kjøpe eller starte opp noe?

  Liker

  • I prinsippet er dette riktig, ja. Hvis du kjøper et hus som er eldre enn 2008, er sjansen stor for at huset eies gjennom en såkalt company-modell. Da eier du huset, dvs at huset eies av et aksjeselskap som du har styringsrett over. Da er det også enkelt å kjøpe huset fordi det bare er snakk om å overføre aksjer fra et selskap til et annet. Da er det også slik at du driver et aksjeselskap (huset) og fra dette selskapet kan du også drive annen virksomhet. Men vær oppmerksom på at du ikke kan være næringsdrivende i Thailand uten arbeidstillatelse, og dette er strengt. Etter 2008 er det mye strengere med company-modellen, og de fleste hus leases. Leiligheter, derimot, kan du eie.

   Liker

 3. Hei!
  Hvordan er det mulig å holde strømregningene nede på 1000 bath ??
  I et ganske normalt hus med to aircondition ligger jeg på 4000 – 6000 bath per mnd.
  Vennlig hilsen Arne

  Liker

  • Hei Arne – takk for korrigeringen. Jeg burde presisert at det dreier seg om ca 1000 baht per person i en liten leilighet. I Thailand er det vanlig med progressiv strømpris – altså jo mer du bruker, desto mer koster den. Det er ikke vanskelig å bruke 1000 kroner i måneden i strrøm i Thailand, hvis man har 3-4 soverom med aircon, og i tillegg kanskje 3 i husholdningen som bruker dusjen ofte. Noen betaler også strøm til huseier eller tomteeier (borettslag-liknende forhold/leasing) og ikke rett til e-verket, og da er ofte strømmen vesentlig dyrere. Innser imidlertid at uansett er 1000 baht per oerson et forsiktig anslag, og høyner til 1500!

   Liker

 4. Greit og oversiktelig dette men den som har skrevet dette burde kansje tatt seg en tur til Thailand og provd aa bodd der et aar.. Her mangler jo forsikringer , Visautgifter , og mye mere. Har enn en kone koster jo dette ogsaa, Og noen har vel glemt at noen har barrn som gaar paa skole.. KANSJE en ide og se paa regnestykket en gang til…

  Liker

 5. Hei Odd. Tusen takk for nok et informativt og lærerikt innlegg. Jeg har lært mye om Thailand av deg. 🙂 Jeg er gift med en dame fra Samot Sakhon, som jobber for et Sveitsisk selskap i BKK. Selv har jeg kontor i Kina og i Norge. Da blir det naturlig nok litt reiseaktivitet. Så til sakens kjerne. Har du et tips om eiendomsmegler i BKK som du nevner over her? Vi er avhengig av nærhet til MRT Sukhumvit Line, og så nære Mo Shit som mulig. Men vi betaler 55.000,- pr mnd +++
  Hadde satt utrolig pris på litt hjelp her.
  Mvh Steinar Bredesen

  Liker

 6. Hei. Takk for informativ side. Et referat; «Bo heller på HOTELL de første dagene, oppsøk et seriøst utleiebyrå og lei en leilighet eller hus som i utgangspunktet er beregnet for thai-markedet.» – Vi er to som reiser først og fremst til Bangkok og «tar det derifra» – har forøvrig vært i Thailand noen månedener tidligere, men levde da mer på «turistviset») – Så, vedrørende et seriøst utleiebyrå, har du/noen et tips om hvilket? En eller flere? I Bangkok altså –
  Og kan et utleiebyrå i Bangkok f.eks drive utleie i andre byer? – Eller henvise deg til et nytt, i ny by?
  På forhånd, tusen takk. 🙂

  Liker

 7. Hei! Vet det er ett gammelt innlegg men takk for mye nyttig informasjon! Var på Koh Tao i oktober 2015 og bare falt pladask for øya! Nå er jeg selvfølgelig bare 22år så det er vel kanskje ikke så rart 🙂 Men etter mye frem og tilbake har jeg endelig kommet frem til at jeg vil dra ned dit for noen måneder eller mer, for å nyte livet litt før jeg kanskje slår meg til ro her hjemme i Norge siden jeg er ferdig med alt av utdanning. Hvordan er det da med visum og slikt, stress? Jeg ser du foreslår å bo på hotell først for så å oppsøke utleiebyråd. Har sett på mange nettsider om utleie, utrolig flotte leiligheter men forferdelig dyrt. Ikke akkurat det jeg er ute etter, jeg vil heller leve så billig som mulig men i en passe ok standar. Er det noe mer spesielt enn det du har skrevet i innlegget jeg bør vite før jeg bestemmer meg for å flytte dit for en lengre periode? Jeg har vert i Thailand 5 ganger før og det er virkelig ett land jeg har lagt min elsk på, og å leve som en thaier er absolutt ikke ett problem for meg da min stemor er fra Thailand og jeg har fått vert med på litt av hvert 😉
  Takker for svar om det fortsatt er liv i denne bloggen! 😀

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s