Hua Hin

Ti tips før du er ute og kjører i Thailand

moped 2
Enkelte trekk ved thailandsk trafikkultur bør man holde seg unna2012 januar februar 974
Fra en biltur langs kysten mellom Hua Hin og Prachuab Khirikhan

Thailand er et drømmeland for den som vil bevege seg rundt på egen hånd. Det skulle en ikke tro, for bare et halvt blikk på trafikken i Bangkok er nok til å sette seg i en taxi, i trygg forvissning om at du aldri noen kommer til å ta i et bilratt i Smilets land.

Bedre blir det ikke når du ser mopedene dure i vei mot kjøreretningen, gjerne med 3-4 passasjerer i alle aldre, bare med det til felles at ingen av dem har hjelm. Når vi så føyer til venstrekjøring, en ulykkesstatistikk som kan skremme vannet av hvem som helst, samt rykter om et korrupt trafikkpoliti og tvilsomme forsikringsordninger – ja da velger man lett heller en bli en god drosjekunde. Det er synd for thaiene er hensynsfulle trafikanter, og Thailand er full av små perler som venter på å bli oppdaget, og som du bare finner om du kjører i vei på egen hånd. Og det er faktisk ingen ting å være redd for. Trafikken i en thailandsk by er mer oversiktlig og trafikantene er mer hensynsfulle enn de er eksempelvis der jeg bor, i Drammen. Her er ti tips for en velykket bilferie eller MC-ferie i Thailand.

1. Ha papirene i orden. Norsk førerkort holder ikke. Ta med internasjonalt førerkort som er lett å skaffe.
2. Venstrekjøring kan by på noen utfordringer, før du blir vant til det. Tenk «venstre, venstre, venstre» i alle kryss og rundkjøringer – og legg hele tiden merke til hvordan andre kjører.
3. Ta det med ro. Senk skuldrene. Husk at du er på ferie. Ikke ligg på hornet, det gjør aldri thaiene. De gir vanligvis bare signal når de ser at en fare kan oppstå i trafikken.
4. Lei bil eller MC av et seriøst utleiefirma. Det er relativt sett ikke billig å leie bil i Thailand (moped er nesten gratis), men det er viktig å sjekke at alle forsikringer er i orden.
5. Det går mange rykter om at trafikkpolitiet i Thailand ikke er til å stole på, og at du for eksempel kan risikere å bli ilagt trafikkbøter selv om du ikke har gjort noe galt. Mitt inntrykk er det motsatte: Følg trafikkreglene (som inkluderer hjelm når du kjører moped), ha internasjonalt førerkort på deg og oppfør deg høflig ordentlig hvis du blir stanset – så går det helt greit, og politiet behandler deg like ordentlig som UP her hjemme.
6. Ikke tro at du kan lure thailandske myndigheter ved for eksempel å kjøre tung MC i Thailand når du bare har gyldig førerkort for moped eller lett motorsykkel. Utleiefirmaer bryr seg vanligvis ikke om å sjekke slikt, men det kan politiet komme til å gjøre.
7. Hvis du ikke har erfaring fra motoriserte tohjulinger hjemme, er ikke Thailand stedet å lære på. Sørg for å være kvalifisert hjemmefra, og øvelseskjør hjemme før du kjører i vei i en fremmed trafikkultur.
8. Vær for all del edru. Det burde være helt unødvendig å nevne dette, men altfor mange turister gjør den samme tragiske feilen, nemlig å bli hardt kvestet eller omkomme i trafikken fordi de fyllekjører. Tragisk er det også at mange som ikke ville ha funnet på å sette seg bak rattet i påvirket tilstand hjemme, av en eller annen grunn synes terskelen for fyllekjøring er lavere i Thailand.
9. Ikke lær av de heller dårlige vanene i thailandsk trafikkultur. Ikke la hjelmen ligge hjemme, ikke kjør mot kjøreretningen og ikke forsøk hasardiøse u-svinger på motorveien.
10. Legg ut på langturer. Nyt den thailandske landsbygda. Kjør langs pittoreske småveier langs kysten, og jeg kan garantere en fantastisk ferie som ikke en eneste ferieoperatør har fantasi til å arrangere for deg.

5 svar »

 1. Hei Odd
  Mange med forskjellige oppfatninger av politiet her nede. Selv kjører jeg bil her og har fått laget meg et Thailandsk førerkort. Dette er det beste med tanke på langtidsopphold.
  Var nylig på en tur fra Cha Am litt nord for Hua Hin til Chonburi i øst. Da måtte jeg passere Bangkok. Der kjørte vi av motorveien for å spørre om videre vei i en av disse veibetalingsbodene.
  Der satt det en politi og halvsov på en stol, skal si han våknet til liv når det satt en farang bak rattet.
  Han kom sporenreks bort og krevde førerkort på en brysk måte. Det fikk han og så presenterte han et muntlig forelegg på 3000 bht fordi jeg hadde kjørt av veien i for stor hastighet. Min kone som er Thai svarte da på en høflig måte at det ikke stemte og hennes datter bekreftet samme oppfatning.
  her oppsto det en situasjon hvor det var viktig at ingen mistet ansikt. Han holdt mitt førørkort opp og sa jeg kunne få det tilbake mot å betale en redusert bot på 1000 bht.
  Vi kan jo aldri vinne en slik sak, så 1000 bht ble gitt denne sleeping police. Da kunne vi kjøre videre med enda en erfaring .

  Generelt sett må vi vite at oppstår det en trafikksituasjon så tar politiet parti med sine egne folk.
  Det bare er slik og kjør rolig og pent. Prøv aldri å vinne over en Thai i trafikken. Smil og slipp han forbi og han vil smile tilbake med et høflig nikk

  Liker

  • Interessant. Jeg har hørt om slike situasjoner, og delvis opplevd en også – men da i en turistbuss med thai som sjåfør. Han ble stanset i en trafikkontroll, og ble ilagt bot og fikk ikke lov til å kjøre videre fordi han ikke hadde gyldig førerkort for bussen (som var riktig). En liten innsamling på bussen gjorde imidlertid at politiet rev i stykker boten og sjåføren fikk dra videre. Det var en ganske harmløs historie, mens din er mer skremmende. Moralen, slik jeg har lært den i Thailand, er som følger: Ligg lavt, lev stille, oppfør deg ordentlig og henvendt deg aldri til fremmede som ser at det lyser farang og dermed penger av deg. Det gjelder også myndighetspersoner. Trenger du hjelp, spør folk i serviceyrker – på hoteller, restauranter, butikker, offentlige kontorer, el.l – folk som er vant til å håndtere utlendinger.

   Liker

 2. Det er mye som er annerledes i Thailand, sist jeg var i Bangkok kjørte vi bil mellom byen. Kryssende jernbane linje og en elv/kanal med tofelts bilvei i mellom. Der registrerte jeg en stor busslomme hvor biler sto parkert og hvor bileiere sto og matet fugler av ymse slag. Jeg spurte forbauset om dette var lovlig, for meg så det ut som en busslomme. Thaien jeg spurte smilte og sa at denne lommen er bygget slik at folk kan stoppe for og mate. Jeg elsker Buddaismen`s kardemomme filosofi. Man lar det meste være lovlig til folks glede, mye mindre frustrasjon/aggresjon i thailand. Kanskje en vei og gå for rike Norge?

  Liker

 3. Bra. Endelig en journalist som har et ederuelig fohold til Thailand. De 10 rådene for å kjøre bil/MC i LOS, er fornuftige og er etter min mening basert på en riktig oppfatning av utfordringen med å kjøre på egenhånd i LOS.
  Har selv thai førerkort og synes det er praktisk i forhold til å ta med seg internasjonalt førerkort i papp, spesielt når en kjører MC. Har også kjøpt skikkelig hjelm istedetfor de «pottene» som en stort sett får av utleiebyråene.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s