Thai food

Slik lager du papayasalat

Kokken Narongsak Tichapanao, som driver thai-restauranten Soi Saam på Strømsø i Drammen, har tidligere lært oss å lage en klassisk thailandsk biffsalat. Det kan du lese om her. Denne gangen går han for en papayasalat, også det en klassisk rett fra det thailandske kjøkken. Med syn pikante smak av lime og chili vil nok de fleste mene at denne salaten egner seg best ved siden av annen mat, gjerne til svin, lam eller okse. Til grillmat er den perfekt.

060

Ingrediensene (klikk for større bilde). Dette er passe mengde til en god porsjon. Bak fra venstre: Løk, rødløk og hvitløk, revet papaya blandet med revet gulrot, et stykke mørbrad, et par spiseskjeer tamarind som er utblandet i vann. Midtre rekke fra venstre: Peanøtter ristet i solsikkeolje, koriander, mynte og to lime. Fremste frekke fra venstre: To chilli med frø, et par spiseskjeer fiskesaus, søte tomater og palmesukker som på bildet har fått besøk av koriander med rot. I tillegg kan en med fordel ha noe agurk i salaten.

Ingrediensene ovenfor er de samme som «stammen» i en biffsalat (klikk på bildet for en større versjon): En liten skål peanøtter. Disse kjøpes i Asia-butikk og stekes på middels varme i solsikkeolje til de ser de får farge. Deretter kan det brune, tynne «skallet» fjernes.

Koriander. Narongsak foretrekker fersk koriander med røtter som du får kjøpt i Asia-butikker. Røttene bruker han til annen matlaging, og bruker et par spiseskjeer med blader til salaten.

Palmesukker. Dette er en naturprodukt som du får kjøpt i Asia-butikker. Sukkeret er ikke raffinert, og har en litt karamellaktig smak. Et par teskjeer holder.

Tamarind. En frukt med et arabisk navn som egentlig betyr indisk daddel.  I Asia-butikker selges den som en ferdig, daddelaktig masse som vannes ut i vann slik at du får en søtaktig «dressing». Til en person bholder det med et par spiseskjeer, ferdig utvannet. Tamarind er for øvrig den viktigste ingrediensen i den britiske HP-sausen

Mynte. Noen blader mynte. Kan kjøpes i vanlig butikk.

Cherrytomater (aller andre former for søte tomater) og gjerne noe agurk.

Et par fedd hvitløk, et par spiseskjeer fiskesaus (kjøp på Asiabutikk, den i vanlige butikker er altfor salt), samt et par lime og to chili, Kjøp chili i i Asia-butikk. Den du får kjøpt i vanlige butikker er altfor mild. Men dersom du ønsker å redusere styrken på salaten, kan du halvblande Asia-chili og den du får kjøpt i norske butikker, altså en av hver.

Papaya, eventuelt mango og gulrot. Papayaen er ganske dyr i Norge, men den er drøy. Det grønnet skallet fjernes med ostehøvel, eksempelvis, og «innmaten» skrelles enkelt med en ostehøvelliknende redskap du får kjøpt i Asiabutikker (se nedenfor). Perfekt å blande inn noe gulrot (se ovenfor).

051

Slik gjør du det:

Legg først papaya i isvann i noen minutter. Da blir den sprø og gir motstand når den tygges. Å mikse denne salaten inneholder en uvanlig teknikk kokken selv sier er litt vanskelig. Bakgrunnen er at i en papayasalat bruker man alle ingredienser, men noen ingredienser knuses og blir til en saus eller dressing.  I papayasalaten er chili, lime, vel å merke inkludert skallet på limen, sukker og noe av urtene knust til en dressing.  Det skjer i en stor morter, men du kan også bruke eksempelvis bunnen på en flaske. I forbindelse med miksingen av salaten må du  være «brutal» mot  det som skal knuses, mens tomater, papaya og gulrot blandes forsiktig inn. Altså: Noe skal knuses, og det andre bare blandes. Her er et klipp om hvordan det gjøres.


Dermed er papayasalaten servert, perfekt til et norsk grillmåltid.

076

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s