Travel

En nydelig valp til lunsj?

kammla at 3months old

kammla at 3months old (Photo credit: Wikipedia)

I Thailand er det noe slikt som ti millioner løshunder. I Vietnam spises det omlag en million hunder hvert år. Det blir lett lyssky business av slikt.

Du har ikke vært lenge i Thailand før du oppdager den første løshundens bedende blikk om oppmerksomhet og mat. Noen av dem er åpenbart så syke og skabbete at du av naturlige grunner holder deg unna. Rabies er en ganske vanlig sykdom i Thailand, og den er dødelig om den ikke behandles. Norske helsemyndigheters råd er for øvrig entydige: Hold deg generelt unna dyr i tropiske land, uansett. Et bitt eller klor kan medføre svært plagsomme infeksjoner, rabies eller ikke.

I Thailand avlives vanligvis ikke gatehunder, uansett hvor syke de måtte være. Det strider mot den buddhistiske overbevisning. Syke hunder blir derfor enten overlattt til seg selv, eller overlatt til munker som tar vare på dem. I Thailand er heller ikke hunder menneskemat, slik de er i Vietnam, Korea og Kina. Å spise hund er for oss underlig, ja for noen kvalmende. Hvordan går det an å spise menneskets beste venn?

Svaret er enkelt. Mennesker spiser dyr, og det er i utgangspunktet ikke merkeligere at vietnamesere spiser hunder enn at vi spiser hest eller hval. Nylig har vi kunne lese reisereportasjer i både Aftenposten og VG om journalister som på eksotiske steder spiser hund på fortausrestauranter i Vietnam eller Kina. Men da burde de kanskje også opplyst om at bak den hundeslakten som pågår, også er en historie om utstrakt hundemishandling som det fortelles lite om.

I en  reportasje i nettavisen The Global Mail (les reportasjen her) oppgir thailandske myndigheter at rundt 200.000 hunder smugles hvert år fra Thailand til Vietnam. Disse hundetransportene er under enhver kritikk. Hundene stables i nettingbur. På den lange kjøreturen gjennom Laos til Vietnam omkommer nesten hundene av dehydrering. Det er heller ikke uvanlig at hundene biter hverandre, og ved ankomst har mange av hundene brukne bein i kroppen, og noen er allerede døde. Hundene leveres så til restauranter i Vietnam der det er vanligvis er slakteplasser rett i nærheten av restaurantene. I følge The Global Mail er denne illegale hundetransporten organisert, og betegnes som ren mafia-virksomhet. Thailandske myndigheter hevder de forsøker å stanse den illegale virksomheten, men motarbeides av laotiske myndigheter som ser gjennom fingrene på den.

Imidlertid er det et lite lys i tunnelen: Interessen for dyrevelferd er økende også i Vietnam, og interessen for hundekjøtt er mindre enn den har vært. Dette skyldes en stadig større middelklasse som selv gjerne har hund som «familiens beste venn». Da smaker ikke heller hunden like godt som før.

Nedenfor en videreportasje fra The Global Mail/Youtube om hundesmugling, med et sjokkerende innhold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s