Angkors mysterier endelig løst

Hvordan greide de å flytte millioner av tonn med sandstein langt inn i jungelen? Med andre ord: Hvorfor oppsto denne sivilisasjonen, verdens største religiøse monument og samfunn, akkurat her? Og hvorfor forsvant sivilisasjonen så å si over natten, noen hundre år senere? Disse gåtene tror forskere de endelig har funnet svar på.

Hodeløst fascinert av Angkor Wats mystikk og blendende skjønnhet, begikk jeg det jeg trodde var en tabbe: Jeg forhåndsbetalte en guide som skulle ha ganske mye penger for å kjøre oss rundt i tre dager i det enorme tempelområdet – og avtalte med ham at han skulle plukke oss opp på hotellet neste dag. Da han grytidlig neste morgen ankom hotellet, var derfor gjensynsgleden stor. I tre dager kjørte han oss rundt, ga oss fakta og analyser om dette fantastiske området det er umulig å glemme hvis du noen gang har besøkt det.  Guiden vår var fenomenal, og hans enorme kunnskaper  etterlot varige inntrykk.

Buddhist monks in front of the reflection pool...
Buddhist monks in front of the reflection pool at Angkor Wat, Cambodia. View On Black (Photo credit: Wikipedia)

Angkor  en ruinby rett nord for Tonlé Sap-sjøen utenfor byen Siem Reap i nordlige Kambodsja, og besøkes av over en million turister hvert år. Byen var sentrum i et rike som varte fra 800-tallet til 1400-tallet. Hovedstaden het Angkor Thom, som fortsatt er omringet av en mur og en vollgrav. De mest kjente byggverket er templene Angkor Wat og Bayon. Området består i dag av over 70 store ruiner og rundt tusen små ruiner. Hovedområdet er omlag 24 kilometer langt og 8 kilometer bredt, men det fins også ruiner langt utenfor dette, i hvert fall fem mil unna. Totalt er området rundt 400 kvadratkilometer. Bare steinbygningene er bevart. Et enormt kongelig trepalass er blant bygningene som har råtnet bort. Tempelkomplekset Angkor Wat ble bygget på 1100-tallet, og var en hinduistisk helligdom for guden Vishnu, før tempelet konverterte til buddhismen på 1300-tallet. Tempelet anses å være høydepunktet i khmer-kulturen, og ble i 1992 satt på Unescos kulturarvliste over verdens kulturarv. Les mer om Unescos arbeid for et av verdens største bevaringsarbeider av boe kulturminne her. Tempelet har gjennomgått omfattende restaureringer etter at det ble oppdaget i 1857, og anses selv i dag som et arkiteknisk mesterverk i all sin storslåtthet og harmoni.

Bayonne temple, Angkor Thom, Siem Reap, Cambod...
Bayonne temple, Angkor Thom, Siem Reap, Cambodia. How many faces can you see? (Photo credit: Wikipedia)

Vi bestilte reisen til Angor fra Norge, og fant ut ved ankomst Bangkok at det var ganske smart. Det var ikke rimeligere å bestille fly og hotell fra Bangkok, og hotellet viste seg å være svært bra. Flyturen fra Bangkok til den kambodsjanske byen Siem Reap tok ikke mer enn en times tid, og plutselig sto vi i en avsindig lang kø på en liten flyplass for å få nødvendig visum. Etter en times venting var stemplene i orden, og guidene sto på rekke og rad og tilbød sine tjenester. Resten av oppholdet var uforglemmelig, men så var det disse spørsmålene da som guiden ikke kunne svare på, og som jeg tidvis har grublet på. Inntil jeg jeg plutselig leste et eksemplar av magasinet National Geographic og en artikkel i en engelsk avis som ga svarene.

Historikere har visst at Angkor-sivilisasjonen endte brått, sannsynligvis i 1431, men igjen: hvorfor? Spekulasjonene har vært mange – konverteringen fra hinduisme til buddhisme, en mulig ytre fiende, et intern oppgjør. Men igjen har det vært vanskelig å finne belegg for disse teoriene. I 2012, derimot, kom det en annen teori, som du blant annet kan lese mer om her. Det viser seg at hele samfunnet var bygd på et sinnrikt kanalsystem som fraktet vann fra innsjøen og inn til selve sivilisasjonen. Imidlertid oppsto en tørkeperiode akkurat på dette tidspunktet som gjorde at det verken var vann til mennesker, dyr eller avlinger. Sannsynligvis var det derfor rundt 100.000 mennesker flyktet fra jungelen og ned til innsjøen, og lot ruinene bli liggende igjen i jungelen, inntil de ble gjennoppdaget på 1800-tallet.

Disse kanalene kan ses fra satelitter i verdensrommet, og det var Google Earth som ga vitenskapsfolkene svaret på den andre gåten, nemlig hvordan templene havnet langt inn i jungelen, der det ikke var stein fra før. Gjennom studier av Google earth kan en se at kanalene er mange flere og kanalsystemet mye mer sinnrikt enn man har trodd, og steinene ble opplagt fraktet båtveien fra steinbrudd og inn i jungelen til et mesterverk, ikke bare arkitektonisk, men også innen ingeniørkunst.

0301201033204012010369

Fattige kambodsjanske barn på trappa til tempelruinene, og til høyre vår fantastiske guide

6 kommentarer om “Angkors mysterier endelig løst

 1. Tonlè Sap sjøen fylles opp av River Mekong i regntiden. Kemerfolket gravde en kanal som sørget for denne årlige fyllingen av sjøen som har verdens raskeste voksende fisker og som har flåte byer som tar seg av og lever av dette fiske.

  Om den siste teorien til forskerene skal være riktig må tørkeperioden ha vert ganske dramatisk om ikke River Mekong har klart og fylle opp sjø og kanaler, slik sett virker denne teorien usannsynlig når man har opplevd mektige Mekong også i dag.

  Denne elven starter tredve mil inne i Kina hvor det nå planlegges demninger for kraftproduksjon. Med en eller to dammer i Kina kan River Mekong ødelegges også Tonlè Sap. Og bli til en av de samme små bekkene vi har i Norge på grunn kraft utbygging, til stor bekymring spesielt for Laoter men også Kambodjanere. Mekong er allerede redusert og elvedeltaet i Vietnam er i ferd med og synke, da grunnvanns nivået sannsynligvis er i ferd med og reduseres også.

  Liker

 2. Leste meg litt opp om Tonlè Sap, denne sjøen uten for Ankor fylles opp fire til fem ganger volumet som lavest av River Mekong i regntiden. Dette betyr mange meter og gir nok vann til samtlige kanaler om de hadde vert holdt i hevd.

  Liker

 3. Khmer Bæng/ Tonlè Sap Fakta opplysninger.

  Flate innhold minst/størst: 2700- 10,000 km2
  Bredde fra: 30 km til 100Km.
  Dybde fra ca. 2 meter til 10-15 meter.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s