Danse med haier på Koh Tao

Verdens største reisenettsted, Trip Advisor, har kåret Koh Tao til beste øy i Asia. Det skjønner heg godt. Dette er det eneste sted i verden du kan «bade» med den farlige oksehaien og leke med den dovne hvalhaien. Men det er kanskje likevel ikke den viktigste grunnen til at du bør reise til paradisøya Koh Tao.

Koh Tao, skilpaddeøya, (les mer om øya her) har nemlig en atmosfære jeg aldri har opplevd noe annet sted, en stemning av harmoni, en laid-back easy-going tidløs følelse som bare kan skapes i et unikt fellesskap i paradisiske omgivelser. Selv kom jeg til Koh Tao med båt fra den lille havna i Chumpon, og umiddelbart la jeg merke til at turistene på Koh Tao dannet et unikt fellesskap.

Vanligvis er det enkelt å sortere ut folk på tur: De hektiske og småstressede småbarnsfamiliene, de glade ungdommene, de velstående, kravstore middelaldrende og de sutrete eller fornøyde pensjonistene. Alt etter som. På Koh Tao var det annerledes. Der satt backpackere, folk med gullkjeder og bunker med kredittkort, pensjonister og alle oss andre: vi satt rundt det samme bord på kafeer og i på havna, vi pratet og lo, som om vi alle var i samme båt.

Oksehaien er dessuten verken mer eller mindre opphavsdyret til den sanne historien som var utgangspunktet for skrekkfilmene Haisommer.

Og det var vel akkurat det vi var. Mange, kanskje de fleste, kommer til Koh Tao for å dykke. Under vann er vi alle like, og i møter med naturens mektigste er vi veldig små. Jeg nevnte at oksehaien, engelsk bull shark, er farlig. Den regnes som den farligste haien i verden, stinn av testosteron som den er. Oksehaien er dessuten verken mer eller mindre opphavsdyret til den sanne historien som var utgangspunktet for skrekkfilmene Haisommer.

Men oksehaier angriper bare mennesker i overflaten nær land, og aldri når mennesker opptrer samlet. På Koh Tao har tusenvis av turister svømt sammen med oksehaien, uten at den noen gang har utgjort en fare for noen. Likevel er opplevelsen å så å si stå ansikt til ansikt med det massive, mektige dyret så sterk at det nok er det ultimate møtet mellom menneske og dyr. I flere år var oksehaien borte fra Koh Tao, sannsynligvis på grunn av et ødelagt korallrev. Men revet har leget seg selv, og haien er tilbake, som vist nedenfor.

Om en heller vil senke skuldrene litt, er dykking sammen med den ufarlige hvalhaien, verdens største fisk,  både en morsom og fascinerende opplevelse. (se den første filmen).

Koh Tao er en liten øy der bare firehjulsdrevne kjøretøyer kommer seg rundt på bratte stier. Det betyr at det meste av transporten foregår med båt rundt øya. Vi bodde på et fascinerende hotell ved nordenden, med strøm bare deler av døgnet. Bor gjerne der igjen, men neste gang skal vi bor mer sentralt, i den lille, pittoreske «hovedstaden» på denne fantastiske øya.

<script type=»text/javascript» src=»http://blogglisten.no/c.js?id=47798″></script&gt;

koh tao

Fra hotellet på nordenden på øya, med en fantastisk terrasseutsikt.

IMG_0487IMG_0514 IMG_0488 IMG_0489 IMG_0490 IMG_0493 IMG_0509 IMG_0512

3 kommentarer om “Danse med haier på Koh Tao

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s