Hua Hin

Landet der en flaske whisky er billigere enn et glass vin

2012 januar februar 1083

Elefant-tur på vingården i Hua Hin.

I min nærbutikk i Hua Hin kan jeg kjøpe en flaske halvgod whisky for en hundrelapp, og en flaske gin eller vodka til 70 kroner. En flaske helt ordinær australsk vin, Jacob’s Creek for eksempel, koster til sammenlikning 100-110 kroner.

Og australsk vin er rimelig, på grunn av en egen handelsavtale mellom Thailand og Australia. Kjøper du en flaske champagne, for eksempel, kan du fort vekk svi av en tusenlapp. Det er veldig mye i et land der en utmerket middag på en fortausrestaurant kan koste 20 kroner.

Jeg skjønner med andre ord ingen verdens ting av Thailands alkoholpolitikk, eller snarere fraværet av den. Årsaken til at spriten er så hinsides rimelig og vinen så motbydelig dyr, er et avgiftsregime som gir en ekstratoll på importert vin på i underkant av 300 prosent. Dermed skulle man kanskje tro at lokalprodusert vin var mye rimeligere. Slik er det ikke. Siam Winery, som blant annet står bak den praktfulle vingården i Hua Hin, strir også med et avgiftsregime som gjør vinen ut til forbruker ekstremt dyr. Selv en lokalprodusert vin koster derfor ikke mindre enn en australsk, altså rundt hundrelappen. Dette gjør Thailand til nasjon med en av verdens høyeste vinpriser og en av verdens laveste priser på sprit.

Dette gjør Thailand til nasjon med en av verdens høyeste vinpriser og en av verdens laveste priser på sprit.

Hvorfor er det slik? En skal ikke ha vært mye i Thailand før en ser at både tobakk og sprit er et folkehelseproblem. Det røykes og drikkes over en lav sko. Thailanske menn sitter ved små fortausbord og pimper nesten gratis thai-wisky med is eller soda, og damper på sigaretter. Ingen av delene forlenger livet akkurat.

Samtidig forsøker vinprodusentene og det lille vi vinmiljøet i Thailand å påvirke thailandske myndigheter så godt de kan. Vin-interessen i Thailand er nemlig sterkt økende. Det skyldes selvsagt stadig flere vindrikkende turister og utlendinger som bor mer eller mindre fast i landet. Men det skyldes også at vin er blitt en trend blant unge, voksne thaier. Sprit er «harry», mens et glass vin er både noe sofistikert og eksklusivt på samme tid. Det rådyre vin-regimet har dermed mot alle odds ført til større popularitet. Eksempelvis er en flaske vin blitt en vanlig gave i Thailand, gjerne pent innpakket.

Samtidig har thaiene fått med seg den samme folkeopplysningen som helseprofetene har forsynt oss her hjemme: Et glass vin i ny og ne er slett ikke skadelig for helsen, kanskje snarere tvert imot. Sprit, derimot, er ikke helsefremmende for noen. Også thaiene er blitt mer bevisst sin helse. Blant yngre thaier er det blitt en trend å stumpe røyken og heller ta seg råd til å nippe til et glass vin i stedet for å kyle ned shots og longdrinks.

Det rådyre vin-regimet har dermed mot alle odds ført til større popularitet.

Men tilbake til utgangspunktet: Hvorfor en slik hinsides alkoholpolitikk? Jeg har ikke fått noe tilfredsstillende svar, men jeg våger likevel en påstand: Det er de samme bryggeriene i Thailand som også står bak mye av den lokale spritproduksjonen og spritimporten. Dette er en like sterk lobby som det tobakksprodusentene var i USA. Vin, derimot, har vært en nisjeprodukt uten gjennomslagskraft hos dem som styrer land og folk.

Imidlertid er denne utviklingen i endring. Thailand har hatt et etablert vinmiljø siden 1984, organisert gjennom Thai Wine Association. Denne foreningen fremmer ikke bare egne medlemmers (vinprodusenters) interesser, men bidrar også til folkeopplysning om vin, og dessuten søker å påvirke myndighetene til å endre alkoholpolitikken. Mye tyder på at denne driftige foreningen er i ferd med å klare akkurat det, i hvert fall når det gjelder vinen som produseres lokalt.

I mellomtiden er vingården i Hua Hin definitivt verdt et besøk. Den ligger tilbaketrukket fra sjø og by, tre kvarterts kjøring innover mot fjellene. Den ligger nydelig til. Elefanter rusler blant vinrankene (du kan ri på dem hvis du vil), og restauranten som holder til i tilknytning til vingården, er både innbydende og praktisk. Herfra drives mye av vinlobby-voirksomheten i Thailand. Vinelskerne søker nå å oppfordre myndighetene til å innse det samme som Thailands yngre voksne har gjort, nemlig at vin er å foretrekke fremfor sprit.

2012 januar februar 1093

Vingården i Hua Hin ligger vakkert til i fjellsiden. Absolutt verdt et besøk. I restauranten i bakgrunnen er dfet prøvesmaking og en restaurant.

2012 januar februar 1081

2012 januar februar 1101

2012 januar februar 1075

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s