Bangkok

Dødens jernbane, et turistsamarbeid mellom Thailand og Burma

Da vi etter en lang togtur endelig gikk av på endestasjonen ved den legendariske elven Kwai, forsto vi først ikke skiltet som møtte oss. Det sto noe om antallet døde og  jernbanesviller. Det viste seg at tallene samsvarte. Det enorme tallet sviller var like mange som det enorme antallet omkomne.

Dødens jernbane, The Deah Railway, var en 415 kilometer lang togstrekning mellom Bangkok i Thailand og Rangoon i Burma som Tysklands allierte Japan bygde under andre verdenskrig. Omlag 180.000 tvangsarbeidere og 60.000 allierte krigsfanger arbeidet på jernbanen under grusomme forhold. En antar at ca 90.000 sivile og 16.000 allierte krigsfanger døde under arbeidet med denne jernbanestrekningen. Blant krigsgfangene var det 6318 briter, 2815 australiere, 2490 nederlendere og 356 amerikanere og noen få kanadiere og new zealendere.

Ved elven Kwai, udødeliggjort av filmen The Bridge over River Kwai, Broen over Kwai, les mer om den her, er det reist et museum over forholdene krigsfangene og de sivile tvangarbeiderne levde under.  Museet er beskjedent, ja nesten bortgjemt, men forteller likevel en så rystende historie at alle som bhar vært der, aldri vil glemme det de ser. De aller fleste døde som følge av mamgelsykdommer, tropiske sykdommer og uttørking.

Etter andre verdenskrig ble jernbanen ødelagt på burmesisk side- Det er bare endestasjonen som er tilbake. Men på grunn av tøværet i forholdet mellom Burma og naboene, er det et gryende samarbeid mellom thailandske og burmeiske myndigheter om dødens jernbane. Ønsket er at jernbanen kan være en betydelig turistattraksjon for begge land, og samtidig et monument over krigens meningsløshet. Prosjektet omtales blant annet i Bangkok Post (se her)

Dødens jernbanemuseum ved elven Kwai er i dag en av thailands største turisttraksjoner, og befinner seg tre timers kjøretur nordøst for Bangkok. Det er arrrangerte turer både fra Bangkok og Hua Hin.

ImageImage

ImageImage

ImageImage

Kategorier:Bangkok, Hua Hin, Travel

Merket som:, , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s