Bangkok

Nye spørsmål om det utrolige Tigertempelet

Image

Vi trodde knapt våre egne øyne da den spedlemmede buddhistmunken gjøv løs på den enorme tigeren med wash & go-shampo, og deretter spylte kattedyret med en hageslange. Men tigeren nøt hvert sekund, stilte seg lik at vannet kom til over alt, og det var som han takket munken da pelsen ble skinnende ren.

Et par timers kjøring nordvest for Bangkok i Kanchanaburi ligger Tigertempelet. Tempelet ble åpnet i 1994 og folk i området brakte skadete dyr hit for at munkene skulle ta hånd om dem. Noen dyr kom også av seg selv og på området i dag går arter som villsvin, geiter og hjort fritt omkring, men det er tigrene tempelet er berømt for. Den første tigerungen kom i 1999. Tigrene sitter i bur, men får lufte seg hver ettermiddag. Da lusker også tigrene rundt blant nysgjerrige turister som imidlertid får beskjed om å holde seg bak tigrene, slik at de ikke er i tigrenes synsvidde.
Munkene avviser alle påstande om dyremishandling eller ulovlig import.
 
Tempelet er i dag en av Thailands store turissttraksjoner, men det er ikke alle som liker det de ser. I fjor anmeldte flere dyrevernorganisasjoner virksomheten i tempelet, som i praksis er en stor dyrehage med et tempelkompleks i midten. De mistenker tigrene for å være dopet, og de mener dessuten at noen tigre er ulovlig importert fra Laos. Denne mistanken er styrket ved at munkene så langt ikke har tillatt dyrvernorganisasjonene å ta DNA-prøver av tigrene.
 
Munkene avviser alle påstande om dyremishandling eller ulovlig import. De har tvert imot invitert journalister. veterinærer og tiger-eksperter til tempelet. De har kunnet være der i flere dager for å observere, og de har ikke oppdaget noen form for dyremishandling.
Men Tigertempelet er nå undcr en slags etterforskning eller gransking av thailandske myndigheter. Hva som blir resultatet av dette, er ennå ukjent. 
Tigereksperter er uenige om dette. Noen mener at det er slett ikke trygt å klappe tigrene.
 I mellomtiden strømmer turistene til det som kan betegnes som en nesten surrealistisk opplevelse. De enorme kattedyrene tusler rundt sammen med munkene som er deres beste venner. Hvordan? Vi vet jo at ingen små norske pusekatter, en gang, kan dresseres. Kattedyr gjør som de vil. Og hvordan kan en da være trygg?
 
Tigereksperter er uenige om dette. Noen mener at det er slett ikke trygt å klappe tigrene, som alle besøkende turister blir tilbudt (ja, jeg har gjort det jeg også). Andre hevder at siden disse tigrene er vokst opp blant mennesker, ser de heller ikke mennesker som en fiende eller trussel. Om anklagene om dyremishandling fra ulike dyrvernorganisasjoner svarer også Tempelet at problemet i verden er faktisk ikke at noen tar seg av tigre. Problemet er det motsatte. Det er bare 3500 ville tigre igjen, og i Thailand kan en bonde motta ca 6000 US dollar for en død tiger. Det er mange årslønner, og mange lar seg friste.
 
English:Monk walking tiger on a leash
 
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s