På vakre Koh Tao kan man unngå regntiden helt i de norske sommermånedene.
Går det an å reise til Thailand i sommerferien? Er det ikke regntid der da? En kamerat hadde sett at flere flyselskaper kjører kampanje på flybillettene i sommer, og lurte på om han skulle forsøke Østen i stedet for det vante hotellet på Kanariøyene. Svaret på de spørsmålene var enkelt: Ja. Og ja.
I Thailand er det tre «årstider» eller sesonger som styres av monsunen, det vil si vinder og oppvarming av land og sjø. Den «kjølige» årstiden er fra ca november til og med februar. Da er det som regel klar luft, skinnende sol og perfekte temperaturer. Det vil si som en norsk sommer på det mest perfekte, med den forskjell av at nattemperaturene nesten aldri faller under 20 grader. Allerede i februar merker en stigende temperaturer, og i mars, april nærmer det seg 40 grader. Mai kan være ubehagelig varm, men så gjør varmen at de mørke skyene samler seg i mai eller juni. Fra da av regner det ofte, nesten hver dag, men sjelden lenge av gangen. Regnet kommer som en befrielse, luften klarner opp.
Hvis du likevel misliker det tropiske regnet, kan du unngå regntiden helt.
Mange som bor fast i Thailand, setter mest pris på regntida. Da er været mest variert. Som regel starter dagen med sol, og sola varer i flere timer. Du har tid til å gå på stranden, hvis det er behovet. Tidlig på ettermiddagen kommer de mørke skyene, og så begynner det å styrtregne. Dette regnet ligner ikke på det vi har i Norge, det kan best sammenliknes med å stå i dusjen. Varmt vann bøtter ned fra himmelen. Det fins for øvrig ingen bedre tid for å sitte på en fortausrestaurant når det høljer. Drikk en kopp kaffe under markisen, og se regnet slå opp fra asfalten mens folk jager hit og dit.
Hvis du likevel misliker det tropiske regnet og vil ha mest mulig sol, så er det mulig å unngå regntiden helt. I de vakre trillingøyene i Thailandbukta, Koh Tao (se egen reportasje), Koh Phangan og Koh Samui, kommer regntida senere enn for eksempel Phuket og Krabi, vanligvis ikke før i oktober. Disse tre øyene er kanskje på sitt vakreste i de norske sommermånedene.
Å sitte på cafe og se på folkelivet mens troperegnet pøser ned, er helt ok. Her et bilde fra Hua Hin.
I don’t understand a word! But I love your pictures of my beloved country. Make me miss home.
LikerLiker
Thank you! And I love your blog, too, although it keeps me constantly hungry. This blog (in norwegian) was about the rainy season. Frozen norwegians love the constant sun – but I write that the rainy season is very charming, too
LikerLiker
I appreciate you following my site. I hope you enjoy reading. Thanks to googlechroome making a translation so simple, I’m able to branch out and find people of other nations.
LikerLiker
Golfstrømmen/Monsunregn. En forunderlig sak som starter med avsmelting av is fra polhavet og fra Grønland. Dette kalde vannet siger ned over Grønnlandsryggen for og tilslutt havne på ca. 4000 meters dyp. Her starter det kalde vannet sin langsomme tur over til Syd Amerika for slik og bøye over til sydspissen av Afrika og opp til det Indiske hav, hvor det langsomt har steget i temperatur og også langsomt steget til overflaten med en slik perfekt temperatur for start av Monsunen.. Verdens største «Elv» har nådd sitt første mål. Når det Indiske folket ser de mørke skyene som ruller seg ut langt ute på havet, vet de at nå kommer Monsunen. Regntiden i India og i randstatene til Det Indiske hav får da uke/ måneder lange regnskyll. Puket i Thailand får denne typen regn, mens Hua Hin for eksempel får en dott som har fått seg en tur over fjellene fra Burma, altså en helt annen type av regn og mye snillere. Jeg elsker regntiden her i Hua Hin, luft og temp. blir nesten perfekt, frisk luft og et temperatur fall på fem seks grader i hvert fall mens det regner.
Så starter verdens største elv på turen tilbake til England/ Norge og ikke minst Polhavet hvor en temp. økning på mindre enn en grad celsius er medvirkende årsak til avsmelting av polområdet. og ikke minst Grønnland`s isen.
I følge en Amerikansk Nawy rapport bruker dette vannet 2000 år på turen, er dette virkelig riktig er dette en utrolig historie. Den såkalte globale temperatur økningen har også influert på Golf strømmen, utenfor Venesuela har vannets overflate temperatur steget fra Ca 25 grader på femtitallet til 27/28 grader i dag. Den delen av Golfstrømmen som bøyer inn til Meksiko gulfen, har øket orkan hyppigheten til nesten det doble.
Det store spørsmålet er hvorfor ikke Golfstrømms temperaturen `har steget mere uten for Norge og med ennå mere dramatiske følger for polhavet. Er det interesse for denne historien, finnes det teorier om dette som er uhyre spennende og utrolige.
LikerLiker
Når forurensning blir til noe som blir bra. 11/9 2001 braket tre fly inn i sine mål, det vil si kun to, ved heltemot ble den tredje tragedien avverget av besluttsomme Amrikanere slik at flyet styrte på et øde sted.
En ung Amrikansk forsker satt med tilgang til samtlige Amrikanske værstasjoner, etter tragedien ble det tre dager med fullstendig fly forbud over USA. Denne unge mannen gjorde da en utrolig observasjon. Gjennomsnitts temperatur over USA steg med fem seks grader, hva skjedde? Ingen hadde forklaring på dette
Men den unge mannen gav seg ikke og kom opp med en utrolig teori, Vi har en markant flytrafikk på den Nordelige halvkule og hva disse maskinene spyr ut av ufullstendig forbrent brennstoff i form av sot partikler er ikke småtterier Disse blir spydd ut med en temp. på ca. 1400 til 1450 varme i 30 til 35000 fots høyde for der og trekke til seg den lille fuktigheten som finnes i et miljø på ned mot førti minus. Denne fuktighten blir til små kapilære vanndråper på sot flakene som igjen reflekterer varmen av sol lyset ut mot universet.
Et metrologisk institutt i England påsto at Golf strømmen var sterkt redusert som årsak til mangel på temp. økning og noe mindre avsmelting av Polhav. mens Instituttet i Bergen sa med tyngde at «Elva» var like stor, begge instituttene manglet gode forklaringer på hvorfor ikke tempraturen fulgte den som registreres uten for Venesuela.
Et Svensk teknisk byrå var langt på vei i ferd med og bekrefte den unge Amrikanerens teori og så ble det helt stille. Jeg stopper der for det tenkende menneske kan selv skjønne hvorfor.
Det er end mere av spennende teorier om dette fenomenet man da må jeg nesten ha bekreftelse fra Odd om jeg kan få lov.
LikerLiker
Kan det uforståelige bli forståelig? El. Ninjo, et fenomen som oppsto i Syd Amerika for et lite tyve år siden. Siden har vi hatt stor flommer i Europa, Kina og nå sist Colorado i USA. At det regner og til tider regner ekstremt mye er ikke noe nytt men når det plusses på med det doble av dette igjen er nye ting på gang. Dette er uforståelig, ingen har gode forklaringer og man skylder på den berømte globale oppvarmingen, men er det dette som er årsaken?
Jeg spekulerer, og hanker frem den unge Amrikanske forskeren igjen, som hevdet at kapilære dråper sugd opp i avkjølings prosessen av sot partikler fra flytrafikken. Som han hevdet reflekterte sol varmen ut mot universet igjen, er dette riktig snakker vi om gigantiske mengder sot med disse kapilære dråpene. Kan de senke temperaturen på den Nordlige halvkule ja så kan denne enorme mengden med «vann» som svever i 35000 Fots høyde også utløse enorme mengder med vann(regn) om det menger seg med underliggende vær og kommer ned i form av regn. Jeg tør ikke spekulere i hvor mange tonn med sot/vann som svever i fri karriere. En ting er sikkert og det er at dette er eneste logiske forklaring på ekstrem regnet slik jeg ser det. Det er vel også vel kjent at luft i forskjellige høyder forandrer posisjoner og lager de rareste former for vær. Jeg ville tippe på at om det taes analyser av dette regnet/vannet, så ville man finne mengder med sot eller fragmenter av sot som lett ville kunne spores tilbake til Jettbrennstoff.
Er det så enkelt? Jeg tipper på at det vil bli liten enighet og at min påstand ikke vil bli tatt seriøst. Grunnen til dette er opplagt, man vil få en meget kritisk holdning til vår tids motorvei, nemlig fly trafikken, den moderne verden ville kveles om man måtte slutte og fly. Det finnes en mulig vei ut av uføret, nemlig forsking på en fullstendig forbrenning. Dreamlineren er muligens et skritt på denne veien, med gear utveksling på trykk turbin delen (Ladeluft til turbin har kanskje dobbel hastighet av bakenforliggende turbin) Kan dette problemet ha funnet en skrittvis løsning, motorene bruker ca. 20% mindre brennstoff ergo skulle man tro at det er en mer fullstendig forbrenning og således mindre sot. Jeg følger spent med men har ikke sett noen kommentarer om forbrennings forbedring tror jeg. Imidlertid ser det ut som ekstrem regnet har kommet for og bli, slik blir det nok vann til potetene om ikke annet.
LikerLiker