Myanmar

Til Burma uten visum

Image

På grenseposten mellom Thailand og Burma ved Prachuap Khirikhan, ca 80 kilometer sør for Hua Hin, er det en smal sak å komme seg over på burmesisk side. Ved sist besøk for et par år siden, var det mulig å komme noen meter innenfor grensen for å ta et bilde eller to. Da hadde man så vidt vært inne i det lukkede land uten visum. Nå er det fritt fram, i hvert fall for noen timer.

Da vi besøkte grenseposten i februar, fikk vi beskjede om at vi bare kunne ta oss inn i Burma, og gjerne oppsøke den nærmeste burmesiske  landsbyen et par mil unna. Men at vi måtte være tilbake ved samme grensepost innen 24 timer. Da var det verken behov for visum eller kontanter (ofte må man betale cash for å oppnå goodwill). De sjekket ikke passene en gang.

Denne grenseposten er attraktiv av flere grunner. Hver helg er det et enestående marked her, med blant annet vakre ville orkideer som plukkes i jungelen om natten av fattige burmesere, og som selges på markedet for noen få kroner neste morgen.

At Burma i løpet av få måneder plutselig åpner grensene for alle, er en dramatisk endring i positiv retning. Bare for et par år siden hadde jeg ikke adgang til Burma fordi jeg er journalist. Jeg vet ikke om noe hadde skjedd om jeg hadde bløffet om yrket mitt ved søknad om visum, men jeg tok aldri sjansen. Hvis en skal befinne seg i landet i mer enn 24 timer, er man nødt til å ha turistvisum. Mange ordner det i Bangkok, og det er en ren rutinesak.

Nordmenn er for øvrig hjertelig velkomne i Burma, både på grunn av Norges nære relasjon til radiokanalen Voice of Burma, men også på grunn av fredsprisen til Aung San Suu Kyi.

Vi har burmesiske venner i Thailand som allerede neste år planlegger å vise oss landet de emigrerte fra. De tør ikke helt å reise inn ennå. De vil at landet skal stabilisere seg ytterligere. Da vil de vise oss en av de vakreste landene i verden. Vi venter i spenning.

Nyttig informasjon fra den norske ambassaden i Thailand her:

2012 januar februar 8732012 januar februar 897

2012 januar februar 8822012 januar februar 898

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s