samfunn

Thailand satser 60 milliarder dollar på jernbane

high speed train

Thailand ønsker et tett samarbeid med Frankrike for å revolusjonere landets jernbanesatsing, skriver Bangkok Post her. Rammen på prosjektet er formidable 60 milliarder US dollar.

Dette betyr at Thailand trolig velger et samarbeid med Frankrike om det nasjonale rutenettet, mens landet samtidig vil samarbeide med Kina om en speed-train rute gjennom Laos til Sør-Kina. Dette blir altså to adskilte prosjekter, og det er det interne rutenettet som blir prioritert høyest, først med en linje til Chiang Mai, og deretter med linjer til Hua Hin og Pattaya. Etter planen skal disse linjene være operative innen åtte-ti år.
Sist uke ble det kjent at Thailands transportmyndigheter planlegger to måter å reise med speed train til Chiang Mai. Den ene linjen skal ha 12 stoppesteder, men likevel ikke ta mer enn 3,5 timer fra Bangkok til Chiang Mai. Samtidig planlegges en «fast line» som bare vil ta vel 2 timer. Dette vil opplagt revolusjonere både transport og turisme i Thailand.
Thailand oppretter en egen organisasjon som fristilles fra det nåværende jernbanebyråkratiet i Thailand, og som på helt fritt grunnlag skal samarbeide med det som trolig blir franske jernbaneeksper. Den franske statsministeren og utenriksministeren besøkte Thailand i februar, transportministeren var på besøk tidligere denne måneden, og de to lands myndigheter tar sikte på å undertegne en intensjonsavtale neste måned.

skjer i nært samarbeid med kinesiske myndigheter og entreprenører. Togene blir såkalte high-speed bullet-trains med en toppfart på 200 eller 250 kilometer i timen. De første strekningene som blir bygd, blir fra Bangkok til Chiang Mai (nord), Korat (øst), Pattaya (sør-øst) og Hua Hin (sør). Disse strekningene skal være operative innen åtte-ti år. På sikt skal det bygges high-speed jernbane fra Korat i øst og videre gjennom Laos (der planene allerede er finansiert gjennom kinesiske lån) og skal deretter knyttes sammen med det kinesiske jernbanenettet.

Etter krigen var det viktig å være på lag med USA.

Nå gjelder det å ha et godt forhold til Kina.

Spørsmålet blant andre thailandske økonomer stiller seg, er om dette kan være et lønnsomt prosjekt. Svaret er et kortsiktig nei, men et langsiktig ja. Thailand tenker omtrent som Norge gjorde da vi bygde Bergensbanen for over hundre år siden. Vi gjorde det ikke fordi det var lønnsomt, men fordi vi trodde på fremtidens Norge. Thailand vil gjøre seg mindre avhengig av fossile brennstoff, og vil over på renere og mer miljøvennlig energi. Sammen med kineserne ønsker de å bygge atomkraftverk som kan produsere rimelig energi som igjen skal drifte jernbanenettet.

Thailand ser dessuten behovet for et tettere regionalt samarbeid i Sør-Øst Asia. Derfor er det også tenkt high-speed tog helt fra Bangkok, gjennom Malaysia og ned til Singapore, Men statsminister Yingluck Shinawatra sa nylig at hun prioriterer Kina fremfor Singapore, noe som kan ha flere årsaker. En av dem er uroen i sør, og den nesten borgerkrigslignende tilstandene mellom thailandske myndigheter og den muslimske minoriteten. Dessuten ser Thailand noe mange andre også har oppdaget: Etter krigen var det viktig å være på lag med USA. Nå gjelder det å ha et godt forhold til Kina.

For oss som enten har et lite krypinn i Thailand eller som ferierer der, er dette godt nytt. Bil fra eksempelvis Bangkok til Hua Hin tar nesten tre timer hvis det ikke er kø, og fire-fem hvis en er så uheldig å ankomme i Bangkoks rushtid. Om åtte-ti år vil en kunne ta rulletrappaen ned i kjelleren på flyplassen, ta t-banen som går hvert tiende minutt til sentrum, og så high-speed jernbane til Hua Hin. Det tar en time, selv med et par stans underveis – altså samme reisetid med flyoget Drammen – Gardermoen i dag.

Noe å tenke på, Norge?

hua hin jernbanestasjon

Mer lesestoff:

1 svar »

  1. Simply desire to say your article is as surprising. The clearnes in
    your post is just excellent and i can assume you’re
    an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep
    updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s