Hua Hin

Tannlegebesøk i et u-land

Mine tannleger opp gjennom årene har alltid fortalt meg at jeg har usedvanlig kranglete visdomtenner. Jeg fikk beviset en gang på 1990-tallet da jeg bestemte meg for å kvitte meg med dem, koste hva det koste ville. Det holdt imidlertid med den ene siden. Etter en smertefull kjeveoperasjon, gikk det betennelse i såret. Hodet vokste til voldsomme proporsjoner, og i en ukes tid lå jeg i sengen og spyttet i en bøtte og lurte på om jeg noen gang kom til å greie å få hodet gjennom døråpningen til badet.

Det tok 20 år før jeg orket å ta visdomstennene på min venstre side. Min tannlege advarte meg imidlertid. Jeg burde absolutt fjerne dem, men det var en komplisert operasjon med en risiko for betennelse som var på over 50 prosent, og en mulig symeldingsperiode på en uke. Dessuten kom det til å koste skjorta. Jeg skulle dessuten snart på ferie i Thailand. Derfor var det mange grunner til å utsette torturen, i hvert fall noen uker til.

I Thailand ble jeg anbefalt å prøve en lokal tannlege i Hua Hin. Jeg nølte, men tenkte at en second opinion umulig kunne skade. Jeg ville uansett ikke ødelegge ferien med en lenge sykmelding. Det var derrfor bare snakk om en konsultasjon. Tannlegen ristet på hodet da jeg fortalte om visdomstennene mine. Han sa at det eneste han var enig med den norske tannlegen om, var risikoen for betennelse.

– Men mine pasienter går ikke rundt og venter på en eventuell betennelse og påfølgende sykmelding. Du tar en antibiotikakur før operasjonen, for på den måten å redusere betennelsesfaren til omlag null.

– OK, sa jeg, men hadde lyst til si «of course».

– Dessuten ser jeg ikke behov for noen operasjon i ditt tilfellet, sa han, og lurte på om han kunne bedøve kjeven, fordi han ville se om han kunne få ut tannen med det samme.

Jeg var så lettet for om mulig å kunne slippe enda en smertefull operasjon, så jeg takket ja. Minutter senere ba han meg vri hodet, og jeg kjente bare et kraftig dytt i kjeven.

Han smilte, og om jeg ikke hadde hadde munnen full av bomull, ville jeg spurt ham om han ikke skulle begynne snart.

– Jeg er ferdig, sa han. – Jeg trenger bare å sy et par sting, så kan du rusle ned på stranda. Bare ta det med ro noen timer, så går dette helt fint.

Dermed var 20 års venting på det jeg trodde kom til å bli et smertehelvete, over. Jeg betalte på veien ut. Regningen var litt under 300 kroner. Kjeven var litt øm da bedøvelsen gikk ut, men ikke mer enn etter et vanlig tannlegebesøk.

Noen ganger lurer jeg på om det er Thailand eller Norge som er et u-land.

Kategorier:Hua Hin

Merket som:, ,

10 svar »

 1. Det rare er at Thailand fortsatt defineres som et u-land (tredje verden). Men helt enig i at den definisjonen er feil, selv om en ikke skal langt ut å landsbygda før en møter den ekstreme fattigdommen, analfatbetismen og underutviklingen som kjennetegner et «developing country» eller 3. verden som FN og Verdensbanken kararakteriserer det.

  Liker

 2. I Thailand lever ikke tannleger i et skattehelvete og har litt bedre tid til og bli rikinger og ikke minst de har råd til og være ærlige.

  Liker

 3. Nei du har rett der men de er grådige, dette er nok et riktigere uttrykk. Ikke for det skatte trykket hjelper også til for å gjøre det hele spinnvilt.

  Liker

 4. Hvor holder.denne tannlegen til? Er her nå og ferien er i ferd med å gå.rett vest pga ekstrem tannpine som kom etter ankomst:( mvh cecilie

  Liker

  • Les den første posten på bloggen min (den som ligger først) – der står både navn og det er linket til hjemmesiden, der du eventuelt kan bestille timer. der er også priser. Klinikken heter Cool Smile, men vær obs på at den har i hvert fall to avdelinger i Hua Hin – en i sentrum og en nær kjøpesentret Marked Village. Bruk den i sentrum. Good Luck!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s