samfunn

Telenors politiske rolle i Thailand

DTAC

DTAC (Photo credit: Wikipedia)

Når næringsminister Trond Giske besøker Sørøst-Asia denne uken, kommer han også til å snakke med ansatte i dtac, Telenors thailandske melkeku. Mer ukjent er det at dtac også spiller en indirekte politisk rolle i Smilets land.

Jeg kjenner flere thaier som er ivrige og ytterst lojale abonnenter på dtac, Telenors mobiloperatør i Thailand. De abonnerer nødvendigvis ikke på et norsk-eid selskap fordi tjenestene er spesielt rimelige eller gode, men de gjør det av politiske årsaker fordi de nekter å abonnere på konkurrenten AIS, grunnlagt av den skandaliserte, tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Dtac ble grunnlagt i 1989, og Telenor kjøpte seg inn med 65,5 prosent eierandel i 2000. Dtac er i dag Thailands nest største mobiloperatør med rundt 20 millioner kunder og en markedsandel på vel 30 prosent. Bare AIS er større, og selskapet ga grunnlaget både for Shinawatras politiske makt og økonomiske velstand. Shinawatra var en temmelig mislykket forretningsmann før han kastet seg på telecom-bølgen. Det ga umiddelbar suksess, og veien til topps er uklar og muligens lyssky, men i alle fall greide han å oppnå monopol i deler av markedet.

Shinawatra var statsminister fra 2001 til 2006, men ble utsatt for et militærkupp etter påståtte skatteunndragelser. Han ble dømt til to års fengsel for korrupsjon i 2010, og befinner seg nå i eksil.  Men Thaksins familie styrer fortsatt Thailand, nå med Thaksins yngre søster Yingluck Shinawatra som statsminister.

Politisk er Thailand hovedsakelig delt i to, symbolisert med de såkalte rødskjortene som støtter Thaksin og gulskjortene som har bredest støtte blant middelklassen og den urbane Bangkok-eliten. Ofte blir dette fremstilt som det er de vellykte og velutdannede som støtter gulskjortene og de fattige som støtter rødskjortene. Dette er bare delvis riktig. Thaksin viste betydelig handlekraft da han var statsminister, og satset blant annet mye på infrastruktur. Det gjør at mange næringsdrivende som er lei av thailandsk byråkrati, også støtter rødskjortene.

For Telenors dtac er dette trolig vinn-vinn. Mange av Thaksins motstandere velger dtac av politiske grunner. Og mange ser på den norske tilstedeværelsen i mobilmarkedet som en garanti mot Thaksins kriminelle forretningsmetoder. For selv om mange ennå snakker varmt om Thaksins politiske gjennomslagskraft og vilje til å utjevne forskjeller i et land med enorme sosiale ulikheter, er det langt mellom dem som forsvarer Thaksins forretningsmoral og hans feighet ved at han ikke vil møte sine dommere ansikt til ansikt og sone sin straff.

2 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s